Omdanning av ferdig fermentert matavfall til jord er en enkel prosess. Her er en kort innføring på hvordan det kan gjøres

Illustrasjonen viser en av de vanligste måtene å omdanne ferdig fermentert matavfall til jord på. Det er fult mulig å bruke andre metoder f.eks. til å akselerere komposthaugen din, eller blande matavfallet med jord i en stor beholder, slik at du har full kontroll på hvor jorden blir av. Blander du matavfallet direkte i kompostbingen bidrar det til nyttige mikroorganismer og nedbrytningen av komposten vil gå fortere. 

 

Bokashigrøft

Trinn 1

Grav en renne som er ca dobbelt så høy/lang som bokashibøtta du bruker. Renna bør være ca 30 cm bred og dyp. Fordel så matavfallet jevnt utover.

NB: Målene trenger ikke å være veldig nøyaktige! Øyemål er mer enn bra nok

Bokashigrøft

Trinn 2

Ta ca. like mange liter jord som du hadde av matavfall. F.eks. våre bøtter rommer rundt 21-22 liter matavfall så da tar du ca. 21-22 liter jord (To 10 liters bøtter pluss litt ekstra). Så skal matavfallet og jorden blandes godt sammen. Dette er viktig for å eksponere matavfallet til alle de gode mikroorganismene i jorden.

Bokashigrøft

Trinn 3

Til slutt topper du det hele med samme mengde jord som i trinn 2. Altså like mange liter som du hadde matavfall. Da får du et blandingsforhold på 2 deler jord til 1 del matavfall. Det tar ca. 4 uker før matavfallet blir brutt ned til næringsrik jord. Det kan være lurt å merke stedet med f.eks. en pinne slik at du finner frem jorden igjen.