Det er i starten av februar. Ute er det minus 15°C og et flott vintervær! Det er fint å sitte inne og drømme om at snart er det vår og livet våkner opp på nytt! Alltid like spennende å så de første frøene for å ale opp planter som paprika, tomater, agurker, løk, purre, kålplanter, blomster…. tenk på hvor fantastisk det er at i et lite frø legger spiren til en stor, flott plante!

Starten av februar er litt for tidlig til å starte oppalet av de fleste planter som vi tenker å ha i et drivhus eller på friland, men skal du ha paprika eller chili eller begge deler (chili er også paprika) er det tid for å begynne å så nå! De andre plantene som vi skal ale opp er det gjerne tidsnok å starte oppalet 6 – 8 uker før utplanting. Dette kommer vi tilbake til i et seinere blogginnlegg.

Jeg tar alltid vare på alt frø som blir til overs fra en sesong til en annen, og noen ganger fra flere år tilbake. Det er alltid veldig kjedelig når frøene ikke spirer enten det er i oppalet eller når vi har sådd på friland og vi mister verdifull veksttid om frøene ikke spirer og vi må så på nytt.

Jeg bruker derfor litt tid nå i februar på å teste spireevnen på frø som jeg har til overs fra tidligere år og som jeg er litt usikker på om de fremdeles har god spireevne eller ikke. Det er mange måter å gjøre denne spiretesten på. Det som er viktig er at frøene er fuktige hele tiden og at spiretemperaturen ligger på 18 – 22 °C som gjerne er vanlig romtemperatur. Jeg bruker gjerne å foreta spiretesten på kjøkkenet – da er det lettest å følge med synes jeg. Frø fra ulike arter bruker ulik tid på å spre. Frø fra kålartene (blomkål, brokkoli, grønnkål, kålrot osv.) spirer gjerne etter 2 til 3 døgn, mens gulrot gjerne bruker 7 til 10 dager på å spire.

Jeg bruker gjerne en eller annen form for plastbeholder som jeg har liggende. Du kan også bruke en vanlig tallerken eller et brett av et eller annet slag – bruk det du har!

I bunnen av beholderen legger jeg tørkepapir som jeg fukter med vann (det er ikke så lurt å bruke toalettpapir til dette da det går fort i oppløsning). Før jeg fukter tørkepapiret med vann har jeg merket tørkepapiret (se bilde) slik at jeg vet hvilke frø jeg tester.

Er det nødvendig å teste spireevnen på frø som vi har liggende fra året før og tidligere sesonger?

Tørkepapiret er lagt i en beholder av plast, ferdig merket og klar til å fuktes før frøene legges på.

spireevne

Etter at tørkepapiret er ferdig merket og fuktet opp legger jeg 10 frø i en rekke (bruk færre frø dersom du ikke har så mange). Til dette bruker jeg gjerne en pinsett – særlig når frøene er små som gulrot, kål og løk. Når jeg har lagt frøene på det fuktige tørkepapiret dekker jeg med plastfolie slik at frøene ikke tørker inn. Til slutt legger jeg over et eller annet papir (denne gangen brukte jeg tørkepapir) for at det ikke skal være for mye lys (frø spirer jo ofte nede fra jorden hvor det er lite lys). Så sjekker jeg første gang etter ca. 2 døgn og deretter daglig.

spireevne
spireevne

Frøne er dekket med plastfolie og lagt tørkepapir over for at det skal være mørkt under spiringen. Det er viktig å holde greie på hvilke frø som er hva!

Dersom f.eks. bare 5 frø av 10 spirer har frøene en spireprosent på bare 50%. Det betyr i praksis at du må så flere frø for å få de plantene du trenger – kanskje dobbelt så mange frø som du ellers ville ha sådd. Til høyere spireprosent frøene dine har til bedre er det

spireevne

Til venstre i bildet er det en rad med eget avlet frø av grønnkål fra 2012. Ingen frø har spirt – 0 i spireprosent – resten av frøet går i bokashibøtta! Midt i bildet er det en rad med eget avlet frø av kålrot fra 2017. Alle frø har spirt – 100 i spireprosent! Dette skal jeg så på friland til våren. Til høyre i bildet en rad med brokkolifrø kjøpt våren 2020. Her har 7 frø spirt – 70 i spireprosent. Dette frøet vil jeg bruke opp denne våren!

I et blogginnlegg seinere i år skal vi ta for oss hvordan vil kan lagre både kjøpte og egenproduserte frø over fra en sesong til en annen for å beholde vitaliteten hos frøene best mulig og også hvordan vi kan langtidslagre frø.