Høsten er kommet og innhøstingen er i full gang! Potetene er tatt opp og lagt i jordkjelleren. Hvitløken og vanlig løk har allerede vært lagt til tørking en god stund. Hodekål, brokkoli, grønnkål og blomkål har gått over all forventning og om ikke lenge skal gulerøttene og rødbetene høstes inn. Tomater og slangeagurker har det bugnet av – et sjeldent godt, avlingsår her på Fjellvik.

Klargjøring for neste vekstsesong starter nå. Det er viktig å gi mat til jordorganismene før vinteren setter inn slik at de ikke sulter i vinter. Selv om jorda etter hvert fryser til vil det alltid være en viss mikrobiologisk aktivitet i jorda. Spre gjerne et tynt lag med kompost og/eller bokashijord på jorda der hvor du skal dyrke til neste år. Du kan også grave ned bokashi i jorda nå. Har du ikke kompost eller bokashijord så spre ca. 50 gram pelletert kyllinggjødsel eller liknende pr. pallekarm eller pr. m2, eller som «sukker på grøten» i en potte. Når jeg bruker uttrykket «jorda» tenker jeg på alle de ulike dyrkingsarealene som brukes for å dyrke planter – pallekarm, potter av ulike størrelser, hagesenger m.m. – felles for dem alle er at en jord som syder av liv vil alltid gi de beste dyrkingsresultatet uansett størrelse på dyrkingsarealet! Gå i nærkontakt med jorda di – kjenn på den – snakk med den – observer den og plei den! Tilsett gjerne lokale mikroorganismer slik du kan lese om i et tidligere blogginnlegg og for all del: Glem ikke å legge på en «vinterdyne» som du også kan lese om i et tidligere blogginnlegg – den gir ly og mat for jordlivet og du har en dyrkingsjord som er i sin «fulle kraft» når vårsola igjen begynner å varme og vekker naturen til live igjen.

God høst!