Biokull 20 liter

399kr

Klart for å lades med næringsstoffer. Vårt biokull har et overflateareal på hele 320 m2 per gram!

Tomt på lager

Produktnummer: 113 Kategori:

Biokull er et produkt som er med på å løse mange utfordringer som hagebrukere møter. Det er ikke i seg selv et gjødsel, men det er en bærer av næringsstoffer og et habitat for mikroorganismer. For at biokullet skal bli biologisk aktivt er det viktig at det «lades» med næring og mikroorganismer.

Biokull er veldig porøst og det har en kjempestor overflate (så mye som 300 m2 per gram). Dette gjør at det har svært god evne til å ta opp vann - inkludert oppløste næringsstoffer. Disse egenskapene gjør at biokull er et ideelt bosted for mikroorganismer som er svært viktige for jordsmonnet. Siden biokullet tar opp mye vann virker det som et  vannreservoar  og vil dermed gjøre jorden mer motstandsdyktig mot tørke.

Fordeler med biokull:

  • Gir en luftigere struktur til jorden
  • Fungerer som et vannreservoar
  • Mørkere jord som tar til seg mer varme
  • Øker den mikrobiologiske aktiviteten i jorden
  • Minsker utvasking av næringsstoffer ved at næringsstoffene bindes for så å bli frigitt når plantene trenger dem

Hvis biokull tilføres direkte i jorden uten å lades først, kan det virke hemmende på plantevekst. Dette fordi biokullet vil suge til seg vann og næringsstoffer i starten, men etter hvert vil biokullet gi dette tilbake til plantene og øke aktiviteten av mikroorganismer. For å hindre en «treig» start er det derfor viktig at biokullet «lades» med vann og næringsstoffer før det blandes i jorden.

Biokull brytes veldig sakte ned og det kan lagre karbon i jorden i flere hundre år. Biokull er dermed karbonnegativt, noe som betyr at karbonet (C02) blir lagret i jorden i stedet for å slippes ut i atmosfæren.

Mengde

Mengden biokull du bør blande i jorden har ikke et eksakt tall. Vi har prøvd oss frem og funnet ut at 1 liter biokull (ferdig ladet) holder godt til ca. 30 liter med jord. Dette tallet kan være en pekepinn og du kan gjerne prøve deg frem med både mer og mindre biokull.

Slik lader du biokull direkte i bokashibøtta:

Det er lett å lade biokull direkte i bokashibøtta.

En enkel måte å gjøre dette på er å ta 1-2 liter biokull og legge det i bunn av bokashibøtta (før du begynner å putte matavfall opp i). Da vil biokullet ligge å suge opp vann og næringsstoffer som samler seg i bunnen av bøtta.

En annen metode er å tilsette litt biokull etter hvert som du putter matavfall i bokashibøtta. F.eks. 2-3 ss biokull per liter matavfall. Pass på å fordel det jevnt utover. Er det mye vått matavfall kan du godt bruke mer.

Biokull vil hjelpe fermenteringen som skjer i bokashibøtta ved at det binder overskuddsfuktighet og biokull er et godt bosted for mikroorganismene i bøtta. Når matavfallet i bokashibøtta er ferdig fermentert skal det blandes med jord på samme måte som du ville gjort det til vanlig.

Slik lader du biokull med bokashivæske:

Bokashivæsken består av en god blanding med næringsstoffer, mikroorganismer og små matbiter.

Det vil variere hvor mye væske biokullet klarer å suge opp. 1 liter biokull bør klare å suge opp mellom 2-4 desiliter væske. Prøv deg litt frem. Hvis biokullet virker litt tørt etter du har tilsatt væske kan du med fordel tilsette mer og hvis det blir overskuddsvæske kan du vente en dag for å la biokullet suge opp så mye det klarer. Overskuddet kan du eventuelt sile av, men det er ikke farlig med for mye væske! Jorden tar ikke skade av det.
Hvor mye av væska som er bokashivæske er egentlig opp til deg, men bruk så mye du kan! Med mer bokashivæske så får du mer næringsstoffer og mikroorganismer i jorden.