Hva er bokashi?

Om Bokashi

Bokashi er enkel og rask måte å kompostere matavfallet ditt på som stammer fra Japan og Sørøst-Asia.

Metoden brukes i dag over store deler av verden som et alternativ til tradisjonell kompostering.
Bokashi er en form for kompostering som bruker bestemte grupper av mikroorganismer til syrning (fermentering) av organisk materiale og egner seg svært godt til matavfall. Denne formen for kompostering krever ikke en kompostdunk eller et stort uteareal; litt jord er nok!

I praksis er det vanlig å bruke så kalt Bokashistrø til å strø over matavfallet som skal komposteres. Bokashistrøet består som regel av: Vann, Hvetekli, Sukkermelasse og en utvalgt blanding av mikroorganismer.
Lokal bokashi benytter Terra Biosa til å produsere vårt bokashistrø. Terra Biosa inneholder økologiske urter og mikroorganismer som finnes naturlig i sunn hagejord og kompost, og den er produsert i Norge!

Grunnprinsipper for bokashikompostering:

  • Lufttett beholder for matavfall
  • Mikroorganismer (Visse type bakterier og gjær blir brukt)
  • Jord

Tanken bak bokashi er fermentering. Fermentering er en prosess der lett nedbrytbare karbohydrater blir gjort om til ulike organiske syrer (melkesyre, eddiksyre) og diverse andre stoffer som f.eks. alkohol under oksygenfrie forhold. Enkle proteiner og fettsyrer vil også bli bearbeidet av mikrobene.

Derfor er det første punktet svært viktig. Hvis beholderen ikke er lufttett vil fermenteringen stoppe og matavfallet vil heller råtne.
Det andre punktet er viktig fordi det er ikke alle mikroorganismer som har evnen til å fermentere. Derfor er det viktig å velge ut de riktige bakteriene og gjærsoppene slik at prosessen blir effektiv.
Det tredje punktet er hvor komposteringen foregår. Det ferdig fermenterte matavfallet trenger jordlevende mikroorganismer for å bli omdannet til næringsrik jord. Jordorganismene trenger oksygen for å arbeide godt så det siste steget i bokashi-systemet trenger faktisk luft!

Bokashi-systemet er utviklet for å gi en rask omdanning av matavfall og samtidig ta godt vare på næringsstoffene. Det er dette fermenteringen hjelper til med.