Det var så godt å holde på i hagen i dag! En flott vårdag som bærer bud om en ny vekstsesong og nye muligheter. En kaskade av fuglekvitter og lukten av jord som akkurat har begynt å våkne opp – kan det bli bedre? De som kjenner meg vet at jeg bare er en middelmådig småhagebruker som kan ha store planer, men som ofte mislykkes – med andre ord: Min kjøkkenhage er ikke perfekt på noen måte og det er litt av hvert å sette fingeren på og ta tak i.

Hovedplanen denne dagen var å begynne klargjøring av kjøkkenhagen for en ny vekstsesong og spirende, flerårig ugras var i fokus. Kveke er viktig å kontrollere og i løpet av forrige vekstsesong hadde den etablert seg friskt i deler av kjøkkenhagen. Kveka har rotutløpere og kan spre seg som et teppe og kvele det meste av andre vekster om den får utvikle seg fritt. Heldigvis har den ikke så dype røtter og de fleste røttene går ikke særlig dypere enn 10 – 15 cm. Et vanlig greip er et godt redskap for å løsne og få opp det meste av kvekerøttene. Om våren har de ikke fått satt seg så godt fast enda og er lettere å trekke opp enn lengre ut i vekstsesongen. Tar man denne jobben nå vil man spare seg for masse arbeid utover på sommeren. Husk å riste så mye jord av kvekerøttene som overhodet mulig!! – vi har ikke et gram hagejord å miste! Bruker du jordfreser eller jordhakke i hagen er det viktig å ta denne «greipejobben» først. Hver eneste bit av en kvekerot som blir kutta opp av disse maskinene vil bli en ny kvekeplante og bruk av jordhakke eller jordfreser er effektive redskaper for å spre og øke mengden av kveka i hagen på.

Fjerning av kveke

En trillebår full av kvekerøtter. Pass på å ikke «dumpe» kvekerøttene på et sted hvor de kan fortsette å vokse og spre seg! Er du flink med varmkompostering er dette en mulighet, men se til at du får «gjennomkompostert» alt av kvekerøtter. For mange er det kanskje best å levere kvekerøttene som hageavfall på en kommunal gjenvinningsstasjon, men husk å riste av så mye jord som mulig fra kvekerøttene smile

Kvekerot

Nærbilde av en kvekerot. Fra hver «rotkrans» vil det vokse opp blader og kuttes røttene vil det vokse opp nye, selvstendige planter fra hver «rotkrans».

Kvekerøtter

Fra hver avkutta «rotkrans» vil det vokse opp en ny og livskraftig kvekeplante.