Hvitløk er en fantastisk grønnsak som mange har begynt å dyrke de siste årene. Sorter som tåler godt vårt varierte klima og høydesoner i Norge har gjort at flere og flere har mulighet for å dyrke hvitløk. Du kan lese et inspirerende og praktisk blogginnlegg om hvitløksdyrking i Norge her: https://www.datsja.no/blogg/2017/9/16/alle-kan-dyrke-hvitlk

Selv ble jeg ført inn i hvitløkens verden for noen år siden gjennom en flyktning fra Tsjetsjenia som etter hvert ble en god venn. Han er en meget dyktig småhagebruker (og barnelege) og har lært meg mange hagetriks!

Vi har tilgang til flere dekar med jord og han fikk bruke et areal så stort som han ville ha for å dyrke matvekster. Blant flere ulike grønnsaker dyrket han tomater, poteter, kål, salat, mais og hvitløk! Hvitløkfeddene var opprinnelig fra Tsjetsjenia. Han satte dem om høsten og neste år spirte de og vokste seg store og kraftige gjennom sommeren. Det var inspirerende å følge med på hvordan de utviklet seg og at de klarte seg så godt her hos oss. Siden den gang har hvitløken vært en fast følgesvenn i vår hage! Og har du først satt hvitløk i hagen vil den komme igjen år etter år. Min erfaring er at det ikke er så lett å få med seg alle hvitløkene når de skal høstes og blir det igjen den minste hvitløk i jorda så spirer den neste vår. Og får den være i fred blir det etter hvert en hel «tue» med hvitløk som kan brukes nesten som gressløk. Tar du opp tuen vil du se at den består av mange små hvitløk som du kan skille fra hverandre og plante ut hver for seg om du vil.

Hvitløk
Hvitløk