Det er enda kaldt om natta her i Eiker hvor jeg bor, og det er ikke så varmt om dagen heller. Allikevel spirer og gror det selv om det ikke går så fort og det tørker fort opp. Det er ikke så dumt med en kald vår tenker jeg. Det er lettere å følge med og glede seg over alt livet som blomster fram etter en kald vinter. Ja, det er godt å leve!

Poteter er en kjær grønnsak hos oss og vi prøver å ha nok poteter til å dekke forbruket vårt gjennom hele året. Vi er så heldig å ha en liten jordkjeller som er ypperlig til å lagre rotgrønnsaker som poteter, gulrøtter, rødbeter, kålrot, knollselleri og liknende igjennom hele vinteren – ja hele året!

Poteter bør ha ca. 8 °C i jorda før setting og det er en fordel å forberede settingen ved å lysgro settepotetene ved høy luftfuktighet, romtemperatur på ca. 8 – 12 °C og i ca. 4 uker. Det er også en ny metode utviklet i Russland som går ut på å gro potetene mørkt for å få lange, slanke groer som skal gi større avling. Jeg har ikke fått prøvd denne metoden enda, men har lagt noen poteter til slik spiring nå og vil prøve denne metoden litt i år.

Selv om jeg vet at det ikke er å anbefale falt jeg for fristelsen til å sette en liten rad med Ostara tidligpotet rett fra jordkjelleren. Det var så vakkert vær og jeg måtte bare prøve! Poteter er veldig glad i kalium og bokashi er rik på nettopp dette næringsstoffet. Jeg satte potetene med 30 cm avstand i raden og gravde ned ca. ½ liter bokashi mellom hver settepotet. Da vil bokashien være omdannet før potetene begynner å vokse for alvor og blir et næringslager for potetene utover i vekstsesongen. Etter setting la jeg over fiberduk (agryl) for å heve jordtemperaturen så fort som mulig. Så får vi følge med utover i vekstsesongen og se hvordan dette går! Ingen ting er som ny opptatte tidligpoteter med godt smør – mmmmm….

Tidligpotet bokashi

Potet og bokashi annenhver gang i raden. Bokashien vil omdannes i jorda og bli et næringslager for potetene utover i vekstsesongen. Fiberduk vil øke jordtemperaturen raskere i forhold til om den ikke brukes.

Tidligpotet